«Κοροναιοί είναι μία μεγάλη ομάδα ιών που βρίσκονται στα ζώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μεταδίδονται στους ανθρώπους, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ασθενειών και Προλήψεων», γράφει το www.ygeia.gr
Με τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων του κορονοϊού να απασχολεί τους πάντες, τα σχολεία να κλείνουν και τους πολιτικούς να προσπαθούν να συνεργαστούν με τον ιατρικό κόσμο ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι στο θέμα.
Οι βασικοί κανόνες πρόληψης και προφύλαξης είναι κανόνες υγιεινής, όπως το να αποφύγετε ανθρώπους που νοσούν. Να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια και το στόμα, να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, και τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα. Εάν είστε άρρωστοι, να παραμείνετε σπίτι για να αποφύγετε τη συμφόρηση με κόσμο και άλλους ανθρώπους. Να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και να καθαρίζετε τις επιφάνειες με τις οποίες έχετε έρθει σε επαφή. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες που ακούμε και διαβάζουμε παντού.
Ωστόσο ο ρόλος μας είναι να σας προφυλάσσουμε εκ των έσω, να διορθώνουμε και να καθοδηγούμε την διατροφή σας ώστε να δυναμώσουμε τον οργανισμό σας, και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ώστε να μπορείτε να αντιμετώπισετε κάθε μορφής ιού αλλά και μόλλυνσης πιο αποτελεσματικά.
Δημιουργήσαμε μία λίστα με SOS τροφές για να ενδυναμώσετε τον οργανισμό σας.
Η πρώτη γενική συμβουλή είναι να ψήνετε καλά το κρέας και τα αυγά τα οποία καταναλώνετε.
Ζωμός κότας
Δεν είναι μύθος, ο ζωμός της κότας σύμφωνα με πολλές μελέτες, καθώς και η παραδοσιακή “μας” κοτόσουπα, έχουν αντι-φλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας. Επίσης, αυτός ο... μαγικός ζωμός ενισχύει την ικανότητα των ρουθουνιών μας να λειτουργήσουν σαν ασπίδα στην γρίπη και τις ιώσεις!
Το σκόρδο
Το σκόρδο είναι μία θαυματουργή τροφή που καταπολεμά την γρίπη και τις ιώσεις. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, και ευνοεί την δημιουργία λευκών κυττάρων. Είναι αντιβακτηριακό και αντιικό. Συνδυάζεται με άλλες τροφές, όπως το κρεμμύδι και το πιπέρι, μπορούμε να το καταναλώσουμε με νερό σαν φάρμακο. Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του, μπορείτε να το βρείτε σε μορφή χαπακίων στα φαρμακεία.
To Ginger ή τζίντζερ
Χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην ανατολίτικη παραδοσιακή ιατρική. Η ρίζα του τζίντζερ έχει αντιβηχικές ιδιότητες. Ένα αφέψημα με ρίζα τζίντζερ συνεισφέρει στο να καθαρίσουν οι βρόγχοι, και να μειωθεί η βρογχική δύσπνοια - αλλά και στην καταπολέμηση του πυρετού που προκαλεί η γρίπη. Επίσης βοηθάει στη περίπτωση αναγούλας.
Νερό, τσάι, αφεψήματα και χυμοί (υγρά)
Για να καταπολεμήσουμε την γρίπη και το κρυολόγημα, είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολλών υγρών. Θυμηθείτε τι έλεγε πάντα ο παιδίατρός μας στις μητέρες μας J Γιατί όμως; Η ενυδάτωση του οργανισμού μας, απελευθερώνει τον λαιμό μας καθώς και τη ρινική περιοχή. Προτιμήστε τα ροφήματα που δεν περιέχουν καφεϊνη, χυμούς εσπεριδοειδών - πλούσιοι σε βιταμίνη C - χυμούς λαχανικών με ελάχιστο νάτριο, και ασφαλώς μεγάλη ποσότητα νερού κρύου ή και ζεστού.
Tip: Οι γαργάρες με χλιαρό νερό, λίγο αλάτι, και λεμόνι είναι πολύ αποτελεσματικές!
Πρωτεΐνες
Για την καταπολέμηση της γρίπης και του κρυολογήματος, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες συνιστώνται. Ανάμεσα σε αυτές, η γαλοπούλα. Το κρέας της δεν είναι λιπαρό, χωνεύεται πιο εύκολα όταν το σώμα μας είναι ευαίσθητο. Περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία καθώς και βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Β και σελήνιο) για την καταπολέμηση της γρίπης και του κρυολογήματος με συμφόρηση.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Προτιμήστε εκείνα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ανάμεσα σε αυτά, το λάχανο kale, το μπρόκολο, η γλυκοπατάτα, η μπανάνα, το ακτηνίδιο, καθώς και τα εσπεριδοειδή αποτελούν εξαιρετικές τροφές για την καταπολέμηση της γρίπης και του κρυολογήματος.
Τα ψάρια
Η κατανάλωση ψαριού μας δίνει τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε και μας χαρίζει ενέργεια. Ωστόσο σε περίπτωση γρίπης, μερικά ψάρια είναι «καλύτερα» από άλλα. Ο σολομός, ο τόνος και τα θαλασσινά πλούσια σε λιπαρά οξέα και κυρίως σε ωμέγα 3. Τα ωμέγα 3 ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και προλαμβάνουν τις μολλύνσεις δημιουργώντας αντισώματα. Εάν δεν σας αρέσει το ψάρι, χρησιμοποιήστε κάψουλες ωμέγα 3 τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο για να ανακουφίσετε την γρίπη ή το κρυολόγημά σας.
Παγωτά και γρανίτες
Ναι, καλά διαβάσατε! Όταν ο λαιμός μας πονάει από το κρυολόγημα και έχει αφυδατωθεί, το παγωτό, ή και μία γρανίτα από κόκκινα φρούτα μπορούν να ανακουφίσουν τον ερεθισμό του. Αυτές οι κρύες τροφές, βοηθάνε στην ενυδάτωση και μειώνουν την συμφόρηση. Προσπαθήστε να διαλέξετε τα πιο χαμηλά σε ζάχαρη, ή παρασκευάστε τα δικά σας πολτοποιώντας φρέσκα φρούτα π.χ.
Το μέλι
Το μέλι διαθέτει ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση του χειμώνα. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό. Προτιμήστε το μέλι για να γλυκάνετε τα ροφήματα σας. Επίσης έχει ασηπτική δράση στην αναπνευστική οδό και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Τα υποκατάστατα γευμάτων
Ένα δυνατό κρύωμα πολλές φορές μπορεί να μας «κόψει την όρεξη». Νοιώθετε ναυτία και δυσκολία κατάποσης; Σκεφτείτε τα υγρά αντικατάστατα τροφής, πλούσια σε βιταμίνες και χαμηλά σε ζάχαρη. Όπως πάντα μπορείτε να συμβουλευτείτε για την καλύτερη επιλογή σε αυτά, στην αγορά, την Fitnessweek!
Όλες οι παραπάνω τροφές και συμβουλές αποτελούν γενικές συμβουλές, οι οποίες δεν είναι προσωποποιημένες ανά περίπτωση για τον κάθε άνθρωπο και δεν λαμβάνουν υπ’ όψη προβλήματα υγείας τα οποία μπορεί να έχει ο καθένας και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και διατροφής. Δεν αντικαθιστούν την συμβουλή του γενικού ιατρού σας, ή και παθολόγου.