Κοινοποίηση:

Πόσο σημαντικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας η σωστή διατροφή;

Τον τελευταίο καιρό ακούμε και διαβάζουμε ολοένα και περισσότερα φράσεις τύπου “Οι Έλληνες τρώνε πολύ και ανθυγιεινά” ή ακόμα Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη."

Πόσο σημαντικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας η σωστή διατροφή;

Από τα στοιχεία της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ) που αξιολόγησε 4600 άτομα όλων των ηλικιών από αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού προέκυψε ότι στους ενήλικες άνω των 60 ετών, περίπου 1 στους 2 είναι δυσλιπιδαιμικός ή/και υπερτασικός ενώ πάνω από το 10% είναι διαβητικοί. Εστιάζοντας στα παιδιά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η αναιμία ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών δεν αντιμετωπίζονται δεόντως με τους διατροφικούς κανόνες, καθώς περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη και ένα στα τρία δεν τρώει καθημερινά ούτε ένα φρούτο. Για την χώρα μας οι ειδικοί, που μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρούν ότι τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.

Με την ομάδα συνεργατών του διατροφολογικού μας γραφείου, Fitnessweek, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε και μία... γραπτή εκστρατεία για να εξηγήσουμε στο κοινό τι ακριβώς είναι η σωστή διατροφή, πόσο σημαντική είναι, και να καταρρίψουμε την σύγχυση του όρου και του τρόπου ζωής που επιφέρει, με την... δίαιτα”.

Θα θέλαμε να διώξουμε από το μυαλό σας την στερεότυπη εικόνα που πολλοί έχουν αποτυπώσει που θέλει τη σωστή διατροφή να ισούται στέρησης και πείνας.

Σκοπός μας να αποσαφυνήσουμε τις διαφορές ανάμεσα στη διατροφή, το αδυνάτισμα, την δίαιτα και να δείξουμε στο κοινό πως υπάρχει σωστή διατροφή για τον καθένα από εμάς, η οποία προασαρμόζεται σε μία σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλλο, τον τρόπο ζωής και εργασίας, το ρυθμό και την συχνότητα άσκησης αλλά και το είδος της άσκησης -σε περίπτωση που κάποιος ασκείται- ή τη φυσική του κατάσταση ακόμα.

Η σωστή διατροφή μας χαρίζει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία ακούγονται λίγο-πολύ γνωστά, μεταξύ των οποίων:

  • μας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή μας ανάπτυξη,

  • παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας δραστηριότητες,

  • μας επιτρέπει να φτάσουμε και να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος για την υγεία μας,

  • βελτιώνει την ικανότητα μάθησης μας,

  • ενισχύει το ανοσωποιητικό μας σύστημα,

  • μας επιτρέπει να απολαύσουμε την ζωή και τις δραστηριότητες μας, μεταξύ άλλων επειδή είναι απολαυστικό να μαγειρεύεις υγιεινά γεύματα, μόνος ή με παρέα.

Κυρίως όμως εκτελεί ρόλο μοχλού για να τα… “ξαναβρούμε” με τη ζωή. Σωστή διατροφή σημαίνει να εναλλάσουμε τα τρόφιμα και τις οικογένειες τροφίμων τις οποίες καταναλώνουμε. Σωστή διατροφή σημαίνει να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε για τις εποχές των φρούτων και των λαχανικών. Να σεβόμαστε τους ρυθμούς της φύσης. Και να μην βιάζουμε το ψήσιμο ενός σιγομαγειρεμμένου κρέατος, πράγμα το οποίο θα μας επιτρέψει να μην προσθέσουμε λιπαρές ουσίες π.χ.

Σωστή διατροφή σημαίνει να μάθουμε να παίρνουμε τον χρόνο να τρώμε και να κάνουμε παύση στο καθημερινό στρες για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το τελετουργικό του φαγητού, τρεις φορές την ημέρα τουλάχιστον. Σωστή διατροφή σημαίνει να αγαπάμε τον εαυτό μας από μέσα προς τα έξω.